Συνδεση



Οργανωμένα Σύνολα

Πολιτιστικά-σχολικές εκδηλώσεις, θέατρο, κινηματογράφος, κέντρο νεότητας Προμηθέας, οικογενειακές συνάξεις, ταβέρνες, ομαδικά προσκυνήματα

Ο Άγιος Αμβρόσιος έχει μια μεγάλη παράδοση στα πολιτιστικά πράγματα. Από τις αρχές του 20 αιώνα λειτούργησε πρωτοποριακά τότε  στο χωριό αναγνωστήριο. Αυτό ήταν μια σύγχρονη για την εποχή βιβλιοθήκη όπου συγκεντρώνονταν οι άνδρες του χωριού και διάβαζαν βιβλία και εφημερίδες. Κάποτε διάβαζε ένας μεγαλοφώνως και οι υπόλοιποι άκουαν και στο τέλος σχολίαζαν. Κατά καιρούς συνήθως σε εθνικές επετείους ανέβαζαν θεατρικά έργα.

 

Ιδιαίτερη ευχαρίστηση πρόσφεραν οι χριστουγεννιάτικες γιορτές του δημοτικού σχολείου , οι διοργανώσεις αγώνων στίβου γυμναστικών επιδείξεων και ελληνικών χορών  και προ πάντων  οι τελικές  γιορτές του σχολείου με τις ομιλίες των δασκάλων και του διευθυντή και τις βραβεύσεις των αριστούχων μαθητών. Αυτές οι αναμνήσεις συνοδεύουν για πάντα όλους εμάς που τις ζήσαμε είτε ως μαθητές αρχικά είτε ως ενδιαφερόμενοι κάτοικοι της κοινότητας αργότερα.

Κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα του 1955-1959 οι νέοι και οι νέες του χωριού ανελάμβαναν τη οργάνωση εκδηλώσεων και ανέβασμα θεατρικών έργων.  Αυτό που απογείωσε τον Άγιο Αμβρόσιο στον τομέα αυτό ήταν η ίδρυση και λειτουργία του Ελληνικού Γυμνασίου Αγίου Αμβροσίου το 1959 και του πρώτου και πάλιν παγκύπρια κέντρου νεότητας Προμηθέας Αγίου Αμβροσίου το 1966.

 

Ο κινηματογράφος στον Άγιο Αμβρόσιο λειτούργησε γύρω στο 1962 με προβολές κάθε Σαββατοκύριακο και Τετάρτη. Προσκαλούνταν επίσης κατά καιρούς ξένοι θεατρικοί θίασοι και τραγουδιστές. Οι θεατές προέρχονταν εκτός από τον Άγιο Αμβρόσιο και από τα γειτονικά χωριά Χάρτζια και Καλογραία καθιστώντας έτσι τον Άγιο Αμβρόσιο το πολιτιστικό κέντρο της περιοχής.

 

Λέχθηκε ότι η ευημερία ενός τόπου μετριέται με τον αριθμό των ταβερνών του. Ο Άγιος Αμβρόσιος είχε κατά καιρούς πολλές και καλές τέτοιες ταβέρνες. Σ΄αυτές σερβίρονταν πάντα φρέσκοι μεζέδες της περιοχής. Οι διασκεδάσεις στις ταβέρνες ήσαν καθημερινό φαινόμενο. Σ΄αυτές λάμβαναν επί το πλείστο οι άνδρες και σε κάποιες εξαιρετικές περιπτώσεις μπορούσαν να διαρκέσουν για πολλές ώρες με την άφιξη νέων προσώπων στην αρχική παρέα. Πολλές φορές κάθε ένας που προσερχόταν προσκόμιζε και τους δικούς του μεζέδες από το σπίτι του.

 

 


Θεατρική δράση στον Άγιο Αμβρόσιο

Στον Άγιο Αμβρόσιο διοργανώνονταν από πολύ παλιά θεατρικές παραστάσεις και άλλες εκδηλώσεις από την κατά καιρούς νεολαία της κοινότητας. Οι δραστηριότητες αυτές κορυφώθηκαν κατά τη διάρκεια του τετραετή αντιαποικιακού αγώνα της ΕΟΚΑ με μαθητές της Ανώτερης Ιδιωτικής Πρακτικής Σχολής Κωστάκη Σαββίδη, την ΟΧΕΝ και άλλων νέων. Μετέπειτα συνεχίστηκαν με τη λειτουργία του Ελληνικού Γυμνασίου Αγίου Αμβροσίου το 1959 και του Κέντρου Νεότητος Προμηθέας Αγίου Αμβροσίου το 1966. Κάποια από τα έργα που ανεβάστηκαν είχαν θέματα από την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας, την 9η Ιουλίου κατά την πρώτη περίοδο, το block C με τους μαθητές του Γυμνασίου και την ξεροκαφκάλλα του Γιωρκαρή του Σώτου Ορείτη με το Κέντρο Νεότητος. Μέχρι το1960 οι παραστάσεις δίδονταν στα καφενεία ή μεγάλα δίχωρα σπίτια, ενώ μετέπειτα αυτές δίδονταν στο ευρύχωρο κινηματοθέατρο του χωριού. Το Κέντρο Νεότητος Προμηθέας μετά τον εκτοπισμό μας ίδρυσε θεατρική ομάδα και συνέχισε κάθε χρόνο να ανεβάζει πολύ ποιοτικά έργα. Οι παραστάσεις του έτυχαν βράβευσης από ειδική επιτροπή.    


Επικοινωνία