ΣυνδεσηΧώροι

Συνεργατικό Παντοπωλείο Αγίου Αμβροσίου

 Το 1949 με σκοπό την εξυπηρέτηση των κατοίκων του Αγίου Αμβροσίου ως προς την προμήθεια αγαθών καθημερινής χρήσης και ταυτόχρονα την επέκταση του συνεργατικού κινήματος, που ήδη προϋπήρχε στην κοινότητα με τη λειτουργία της Συνεργατικής Πιστωτικής Εταιρείας από το 1936, της Συνεργατικής Εταιρείας ελαιοπαραγωγών το 1939 και της Συνεργατικής Εταιρείας Χρυσομηλοπαραγωγών το 1946,  ιδρύθηκε το Συνεργατικό Παντοπωλείο Αγίου Αμβροσίου. Στην ίδρυσή του πρωτοστάτησαν οι Ανδρέας και Κύρος Χατζηκύρου, Μιχάλης Φτωχού, Θεοφάνης Σάββα και Σταύρος Σοφόκλη.

 

Πρώτος πωλητής στο κατάστημα του Συνεργατικού Παντοπωλείου ανέλαβε ο Θεοφάνης Σάββα. Ο θεσμός αγκαλιάστηκε από τους συγχωριανούς και ο Θεοφάνης με εξαιρετική ευγένεια προθυμία και λεπτό χιούμορ εξυπηρετούσε κάθε  πελάτη. Όλοι όσοι διάβαιναν την είσοδο του καταστήματος ήσαν επώνυμοι και σεβαστοί.  Οι δουλειές πήγαιναν καλά. Καθημερινά έμπαιναν νέες παραγγελίες για ανανέωση των πωλήσεων. Οι προμήθειες έρχονταν από την Λευκωσία με τα λεωφορεία της γραμμής. Δεν υπήρχαν τότε σε κάθε εταιρεία οι πλασιέ των διαφόρων προμηθευτών για να φέρνουν επί τόπου τα εμπορεύματα. Με το πέρασμα του χρόνου το Συνεργατικό λειτούργησε και δεύτερο παράρτημα με το Φωτή Τσαγκάρη στις πάνω γειτονιές του χωριού στη μεγάλη διασταύρωση του κεντρικού δρόμου προς τα σχολεία και τον   αστυνομικό σταθμό με το δρόμο προς τους  Τσιόππους.  

 

Παράλληλα το Κεντρικό παράρτημα μετακόμισε σε μεγαλύτερο κατάστημα στα υποστατικά της Αναστασίας Παπαχαραλάμπους στην Κεντρική Πλατεία της κοινότητας  βόρεια της εκκλησίας του Αγίου Αμβροσίου. Σε περιόδους ή και ώρες αυξημένης εργασίας ο Θεοφάνης είχε βοήθεια από τα παιδιά του Σαββάκη, Χριστάκη και Γιώργο και ο Φωτής από το γιο του Μιχάλη και σε κάποιες περιπτώσεις από τον Κυριάκο. Η βοηθητική αλλά σημαντική αυτή εργασία προσφερόταν αμισθί. Βέβαια και οι ώρες εργασίας των καταστημάτων παρατείνονταν χωρίς πρόσθετες χρεώσεις στο σύστημα. Σκοπός ήταν η εξυπηρέτηση του κόσμου. Στην πλήρη ανάπτυξή του το Συνεργατικό προσέλαβε τον Σάββα Χριστάκη Κυρατζή ως πωλητή ενώ ο Θεοφάνης ασχολείτο πρωτίστως με τις ανάγκες και τις προμήθειες των καταστημάτων.

 

Κατά τους θερινούς μήνες και  κατά τις μέρες των διακοπών των Χριστουγέννων και της Λαμπρής βοηθούσε στο Συνεργατικό με μικρή ανταμοιβή ο μαθητής τότε και αργότερα φλογερός αγωνιστής για την επιστροφή των Ελλήνων Κυπρίων προσφύγων στα σπίτια και τις περιουσίες τους μ. Κυριάκος Χριστοδούλου.

 

Το 1970 το Συνεργατικό Παντοπωλείο Αγίου Αμβροσίου αγόρασε κεντρικό οικιστικό τεμάχιο από τον Σάββα Χαρή για να ανεγείρει ιδιόκτητο υποστατικό με λαμπρό προδιαγραφόμενο μέλλον. Δυστυχώς η όλη πορεία ανακόπηκε με την τουρκική εισβολή του 1974 και τον ξεριζωμό των νόμιμων κατοίκων από τον τόπο τους.

 

Επικοινωνία