ΣυνδεσηΓενικά

Η Θτεια μας η Μυροφόρα!

Η συγχωρεμένη η Μυροφόρα, χήρα από τότε που την θυμάμαι του περίφημου Χρίστου του Κυνηγού, εμφανισιακά ήταν μια όμορφη γυναίκα που την αδικούσαν κατάφορα τα μαύρα που φόρεσε από τόσο νωρίς! Ήταν μια φιγούρα με όλα τα χαρακτηριστική της γυναίκας του χωριού, αλλά κάτω από το μαύρο τσεμπέρι κρυβόταν ένα κοφτερό μυαλό, ένα πνεύμα ξεχωριστό με χιούμορ αστείρευτο!!! Χιούμορ πνευματώδες, χιούμορ κριτικό, χιούμορ που έσπαγε κόκκαλα!!!

Η Θτειά  μας η Μυροφόρα λοιπόν όπως την φωνάζαμε όλοι, όταν ήταν στη σχολική  ηλικία δεν πέρασε καν έξω από σχολείο, αλλά δεν έχασε ούτε μία σχολική ώρα από τότε που ξεκίνησε να λειτουργεί το Γυμνάσιο μας.

 Ήταν υπεύθυνη για την καθαριότητα, ήταν το καφενείο στο σχολείο και το εστιατόριο και το ξενοδοχείο μετά για τους καθηγητές. Ήταν το κιλικίο και το αναψυκτήριο για μας, μα πάνω από όλα ήταν για όλους μας η γνώριμη μητρική φιγούρα που αντικαθιστούσε τη μάνα μας στο σχολείο! Ήταν μάνα, ήταν φίλος, ήταν γιαγιά, ήταν κριτής αδέκαστος και συμβουλάτορας σοφός!!! Χωρίς τη θτειά μας τη Μυροφόρα, το σχολείο ήταν άδειο, άχρωμο, άοσμό και σίγουρα ….. βρόμικο!!!

Για την θτεια μου την Μυροφόρα μπορώ να μιλώ ώρες, γιατί είχα το προνόμιο να την έχω γειτόνισσα και πρώτη φιλενάδα της μάνας μου!

Σε μια πρόσφατη συνάντηση μου με την κόρη της τη Νίνα, μου διηγήθηκε τη πάρα κάτω ιστορία, η οποία φανερώνει το κοφτερό της μυαλό και το αστείρευτο χιούμορ της:

Κάποτε, πριν χάσει τον άντρα της, για την μεταφορά μικρών κοτόπουλων, (πουλούθτια της όρνιθας), από το σπίτι της στο σπίτι της αδελφής της της Φανούς, χρησιμοποίησε την ποδιά της. Έβαλε λοιπόν τα πουλούθτια με προσοχή στη ποδιά της και προσέχοντας να μην τα στριμώξει πολύ, κατηφόρισε για το σπίτι της Φανούς.

Επειδή όμως τα πουλούθτια έχουν το κακό συνήθειο να … φλυαρούν συνέχεια, το περιεχόμενο της ποδιάς ήταν φανερό σε όλους όσους συνάντησε στο δρόμο.

Στο ύψος του σπιτιού του δήμαρχου, συνάντησε γνωστό χωρατατζή του χωριού, (για την οικονομία της ιστορίας μας ας τον πούμε εντελώς τυχαία… Γιωρκή), ο οποίος για να την πειράξει της είπε:

-          Μπράβο του όμως του Χρίστου σου Μυροφόρα!!! Έμαθε σε τζιαι ξυπουλιάζεις του τζιαι πουλούθτια θορώ!!! Εν μας λαλείς τζιαι μας το μυστικό πως να μάθουμε τζιαι μεις τες γαινέτζιες μας να γίνουντε γλωσσαρκές;;;

Και η Μυροφόρα, πάντα ετοιμόλογη, απάντησε αμέσως:

-          Να σου πω καλό, γιατί να μεν σου πω Γιωρκή! Εν τζιαι τίποτε δύσκολο! Έτο, εν θέμα πετεινού! Πέψε τζιαι την γεναίκα σου στον δικό μου πετεινό τζιαι να δεις……!!!

Ξερός ο Γιωρκής!!! 


Επικοινωνία