Συμβουλές, παραγγελιές, σοφά λόγια, παροιμίες
- Πληροφοριακά Στοιχεία
- Δημιουργήθηκε : Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017 17:32
- Γράφτηκε από τον/την Σάββας Ξιούρης
-
Κυριάκος Κυρατζής και το μπόλιασμα των δένδρων:
Όταν μπολιάσεις ένα δένδρο αργά την άνοιξη ή το φθινόπωρο μη βιαστείς να κόψεις το άγριο για να ανοίξει τάχα γρήγορα, γιατί ο επερχόμενος καύσωνας ή ο χειμώνας στην περίπτωση του φθινοπωρινού μπολιάσματος θα το κρατήσουν καχεκτικό για πάντα. Καλύτερα το μπολιασμένο δένδρο να κοπεί τον Γεννάρη, οπότε θα έχει όλη την άνοιξη μπροστά του για να μεγαλώσει. Τα πιο πάνω είναι επιβεβαιωμένα από εμπειρίες πολλών. -
Μιχάλης Κ. Κυρατζής και η αποτελεσματική αντιμετώπιση της πείνας και το πιο γλυκό φαγητό:
‘Όταν πεινάς και φάεις είναι όπως το σχοινί που κόβεται κατά το Μιχάλη και συνεχίζοντας λέγει ότι το πιο γλυκό φαγητό είναι αυτό που έχεις μπροστά σου όταν πεινάς. -
Σοφά λόγια
- « Ώσπου ζούσε ο τζύρης μας πηγαίναμε πίσω - πίσω, τωρά που πέθανε πάμε μπροστά- μπροστά» είπε κάποιος για την κατάσταση στο σπίτι μετά το θάνατο του πατέρα. Μακάρι γιέ μου απάντησε απορημένα και ρώτησε πώς είναι αυτό δυνατό. «Να» του λέει ο γιος. «Ενόσω ζούσε ο πατέρας, έφερνε ξύλα, βάζαμε στη φωτιά, ζεσταινόμαστε και τραβούσαμε πίσω, τώρα κανείς δεν φέρνει ξύλα ή οτιδήποτε άλλο, κρυώνουμε και κοντεύουμε στη νιστιά».
- «Ο γάιδαρος εκτός αμαξωτής αξίζει £1,000 λίρες». Οι Αγιαμβροσίτες είχαν κτήματα μέχρι και 15 χιλ. μακριά από το χωριό και σε μεγάλη απόσταση από τον αυτοκινητόδρομο Κερύνειας-Αγίου Αμβροσίου κοντά στη ρίζα του βουνού. Εκεί οπωσδήποτε το γαϊδούρι αποκτούσε υπεραξία, γιατί μόνο με τη βοήθεια του μπορούσαν να διεκπεραιώσουν τις δουλειές τους.
- Αν έχεις ρίφια κτίσε τους φούρνο, αν έχεις κοπελλούδκια φέρ’ τους άμμο. (Όλη μέρα τα ρίφια πηδούν στο φούρνο, ενώ τα μικρά παιδιά δεν ξεκολλούν από την άμμο).
- Αν έχεις κτηνά, σπείρε πυκνά, αν έχεις κοπελλούδκια σπείρε ανάρκα. (Η πυκνή σπορά δίδει μαλακό άχυρο για τα ζώα, ενώ το αραιοφυτεμένο σιτάρι δίδει πολλά και μεγάλα στάχυα)
- «Σπίτι όσο να σε φωρεί και μάλι ώσπου θωρεί το μάτι σου».
- «Ο καθένας που το τσουνάρι του εννά κρεμαστεί».
- «Έδωσε και πήρε».
- «Για το κορωνί εμείναμε άσποροι».
- «Έλα η δύναμη σου Θεέ μου τζαι η ώρα σου η καλή» . Με το κάθε ξεκίνημα οποιασδήποτε δουλειάς έπρεπε να επικαλεσθούν τη δύναμη και βοήθεια του Θεού
- «Κάθε ξύλο τον καπνό του ξέρει».
- «Ξέρεις ή μάθε είντα καπνό φουμάρει». Μάθε το ποιόν και τις ιδιοτροπίες του.
- Τα παιδιά σου μαζεμένα και τα χωράφια σου σκορπιστά.
- «Για δες πεύκα για γυλάρκα» Φράση ειπωμένη από τον Μάντη που τον έπαιρναν να το κάνουν βασιλιά και ενώ περνούσε από το δάσος βλέποντας τα πεύκα διάλεγε τον κατάλληλο για την τέχνη που ήξερε να κάνει.
- «Οι κοπέλες με λεπτά πόδια μοιάζουν με τους μελισσοφάους» που είχαν πολύ λεπτά πόδια κατά το Σάββα Μασούρα.
- «Μικρά (σπαρτά), μεγάλα ακολουθάτε με» είπε ο Μάρτιος στα σιτηρά. Δηλαδή μέχρι τον Μάρτη όσο μεγάλωσαν, μεγάλωσαν τα σπαρτά. Μετά ακολουθεί το ξυστρασιήδκιασμα(να βγάλουν στάχια).
-
Πολύτιμες συμβουλές
- « Όταν τρώτε κκουρί-κκουρί το χαλούμι».
- « Δαγκώνετε ψωμί πολύ και κρέας λίγο».
- «Να έχει κάτιο το ζύγισμα». Δηλαδή να βαρεί το προς πώληση είδος.
- « Εν τζι έν’ μετάξιν που ζυγίζεις». Λεγόταν γι’ αυτούς που δεν χάριζαν στο ζύγισμα.
- «Κούτσιζε από μακριά». Λέγεται για όσους πρέπει να λαμβάνουν έγκαιρα μέτρα για να επιτύχουν.
- «Όταν οδηγάς πρέπει συνεχώς να κρατάς την πλευρά σου γιατί ούτε η πουρού (κορνάρισμα) σε σώζει ούτε τα φρένα σε περίπτωση κινδύνου». Το είπε ο Παναής Κωνσταντή Κυρατζής από τον Άγιο Αμβρόσιο, ένας από τους πρώτους οδηγούς της Κύπρου, όταν ακόμα το αυτοκίνητο ήταν σπάνιο είδος στους δρόμους.
- «Μετά που θα φάγεις £1.000 λίρες και αν χρωστάς ξεκουράσου μισή ώρα».